Hoppa till sidans innehåll

Torpas Herrar besegrade Aledal i gassande höstsol

22 SEP 2014 08:43
Ordet indiansommar är importerat från engelskans indian summer. Uttrycket kommer av att de nordamerikanska indianerna brukade gå på buffeljakt om det var en varm och solig höst.
  • Skapad: 22 SEP 2014 08:43

Torpas eleganter var inte på buffeljakt i helgen, men väl på poängjakt, mot topplaget Aledal. En förlust hade inneburit farväl till kvalchansen till division fem, varför full taggning och uppoffrande spel var ett måste. En liten skara supportrar hade kommit för att stötta sitt Torpa (nåja, fem stycken åtminstone, varav 3 kom med 20 minuter kvar), men desto fler från Aledal.

I våras åkte vi på en riktig stjärnsmäll på Ekevallens sjumannaplan, och var grymt sugna på revansch. Vi talade innan matchen om vikten av att använda de stora ytorna på Jordbrovallen, som vi trodde att motståndarna skulle känna sig obekväma med. GM och Coach G mässade om vikten av att behålla lagandan som vi fått in under hösten, och hur vi skulle kämpa ända in i det sista, om inte annat så för vår egen heders skull.

Det märks att vi befinner oss i slutet av säsongen. Även om uppslutningen varit god på träningarna i veckan, så är det många skador som stör i truppen. Emil, Stoffe och Byrmo är exempelvis alla borta med revbensspjäll. För lite mjölk under uppväxtåren möjligtvis? De småskadade spelare som ställer upp är nu nästan en handfull, och det är nästan att GM och Coach K håller andan i varje duell ute på planen. GM hade därför införskaffat alla de medikamenter som står till buds på Intersports rehabhylla, så att åtminstone de äldre killarna i laget inte skulle klaga på brist av smörjmedel innan match.

Vi ställde upp med Junior i mål, vår inspelade backlinje med Kaiser-Frans på vänsterbacken följt av Sincan, Kapten Johan och Hampus bredvid sig. På mitten kamperar Nicko och Mitdbø vidare, med Dennis på vänsterkanten och Karsten till höger. Längst fram fick Gerson förtroendet med Tobbe släpandes där bakom. I truppen var också Arrow, Mourtada och come-backande Viktor med.

Vi har ju stoppat motståndarna effektivt under hösten, och släpper inte längre in särskilt många mål. Problemet har snarast varit målskyttet, där vår kreativitet mattats betydligt. Men inför matchen kände vi att ett högt bolltempo i anfallsspelet skulle lösa upp knutarna och chanserna skulle komma, såsom de gjorde veckan innan i fem-ettan mot Wallgårda. Den största oron låg i alla skador, Sincan, Johan och Gerson spelade alla med blessyrer, men det visade sig dock att det viktigaste var att överleva uppvärmningen. När kropparna väl var varma var det ingen direkt vara fara på taket. Arrow däremot, slog upp sin knäskada redan på uppvärmningen…

Vi började också matchen i ett högt tempo, och borde haft en straff redan efter fem minuter när Gerson blev neddragen på vältajmat inlägg av Kaiser-Frans. Aledelaspelarna, som läst om trippelstraffarna veckan innan, darrade av skräck tills de insåg att domaren haft solen i ögonen och inte sett det uppenbara överfallet. Mycket av första halvlek var ett ställningskrig, där ingen sida ville vika ner sig. Vi ville hitta lösningarna på kanterna, och Aledal ville hitta läge för att lyfta sin långa boll på den bortre ytan, som de varit så framgångsrika med under året. Dennis hittade flera löpvägar och fick med sig flera frisparkar på sin kant, där flera kunde renderat kort. Vi lyckades tyvärr inte utnyttja de fasta situationerna lika bra som senast mot Wallgårda.

Istället var det Aledal som hittade rätt efter 20 minuters spel, när man lyfte en frispark in straffområdet. Vi hamnade på mellanhand i försvaret, och deras anfallare knoppade in 0-1 bakom en häpen Torpakeeper. Direkt efter avspark så lyckades Gerson låsa fast bollen högt upp i banan och hitta en genomskärare till Torpas egen Fredrik Ljungberg (Dennis) som iskallt rullade in 1-1 bakom målvakten i Aledal. Resten av halvleken bjöd inte på något skönspel. Vi flyttade sakta men säkert fram våra positioner och lyckades skapa något läge som luktade mål, men utan att få till det. Aledal var också uppe och nosade, och 1-1 kändes ändå rättvist i paus.

Inför andra möblerade vi om något för att få in lite mer speed i omställningarna. Mourtada gick in på topp och Tobbe flyttade ner på högerkanten. Vi fick ett allt starkare grepp om händelserna och lyckades skapa lite längre anfall. Tobbe gick ut och ersattes av Viktor, som nu var redo för ett efterlängtat inhopp. Tyvärr så drog Dennis på sig sitt andra gula kort i den här vevan, och vi behövde nu trycka på för ett segermål med bara 10 man. I det läget får Viktor en väl avvägd löpboll av Hampus på högerkanten, ser att målvakten är långt ute, och låter i sin första bolltouch bollen segla in i bortre burgaveln. Magiskt! I underläge 2-1 börjar Aledal så klart flytta fram positionerna. Med en man mindre känns det ändå jämnt, och vi flyttar ner Mourtada på kanten och spelar 4-4-1.

Vi backar hem något och väntar på långbollar att försvara oss mot. Johan och Sincan, som förtjänstfullt styrt försvaret under hela matchen, viker inte ner sig, och trots att vi är en man mindre så känns det som att vi ska kunna vinna det här. Nicko och Andreas gör ett hästjobb under hela matchen och knäcker Aledals mittfält som knappt har en vettig passning. Till slut kommer de ändå igenom med en långboll bakom vår backlinje, och ett avslut går igenom Juniors skopa, i stolpen, längs med mållinjen och ut till en fristående Aledalare som lägger den mot tom kasse. Men Junior hinner på något mirakulöst sätt tillbaka och rensar undan bollen innan domaren ser att den är inne… Pust…

Med 20 minuter kvar överträffar Gersons hastighet knappt maxfarten hos en spansk skogssnigel, och Arrow, som nu petat tillbaka menisken i knät är redo för inhopp. Det som följer kan vara de 15 mest intensiva minuterna som en Torpaspelare haft i historien. Arrow lyckas under denna korta tid a) Få en motståndare att dra på sig en frilägesutvisning b) Bli nersparkad ett antal gånger av upprörda motståndare c) Bli jagad över hela planen av en målvakt, som, om vi ska vara ärliga, aldrig skulle kunnat fånga honom, men eller utan knäskada. För att undvika blodvite stoppar coacherna tillbaka Gerson med fem minuter kvar, så att vi får ha Arrow vid liv även i matchen mot Bottnaryd. Ett genidrag visar det sig, eftersom han två minuter senare får kröna ett gott dagsverke med en kylig avslutning efter en rush från halva plan, ensam med målvakten, på en fin genomskärare från Nicko.

Elaka kommentarer från medspelarna att hela sekvensen gick i slow-motion, och att det var första gången de sett en långsam repris live, skakar han av sig med en axelryckning. Efter slängkyssarna till publiken lyckade han nästan peta in ytterligare en boll efter stickare från Viktor, men den gången lyckades målvakten få tag i ett ben och avvärja situationen (straffområdesdomare någon?).

Vi fällde inga bufflar, men väl en kämpande, stånkande och krigande best från Aledal. Mittbackarna och mittlåsen är redan nämnda, Dennis gör en bra match innan han tar semester, och Rasmus gör ett stabilt jobb längst bak. Men hela laget gör en stark insats i höstsolen och alla förtjänar stort beröm. Extra kul att se Viktor Johansson tillbaka som en joker inför avslutningen. Allt avgörs nu i sista omgången. Torpa åker till Bottnaryd för att möta ett lag som enbart har hedern att spela för, samtidigt som övriga topplag gör allt för att knipa de poäng som behövs. JBK har redan vunnit division sex, men vem tar kvalplatsen? På söndag kväll vet vi svaret…

Skribent: David Gerson

 

Dina Försäkringar Sydost

 

 

 

Postadress:
Torpa FF - Fotboll
Brahegatan 30 B Kv
55334 Jönköping

Kontakt:
Tel: 0722363934
E-post: This is a mailto link

Se all info